Mivel ragasszuk fel a csempét a gipszkarton falra?

Gyártói hírek - 2004-06-22 10:17:19A gipszkarton válaszfalak fém vázszerkezetből és mindkét oldalon felcsavarozott gipszkarton építőlemez burkolatból állnak. A gipszkarton burkolat egy-, két-, és három rétegű lehet. A többrétegű burkolat nagyobb mechanikai igénybevételnek tehető ki.

A vázas kialakítású falszerkezet üregeiben tűzvédelmi, illetve hang és hőszigetelés helyezhető el. A helyiségek rendeltetésszerű használatához szükséges gépész és elektromos alapvezetékeket szintén az üregben lehet elhelyezni. Vizes helységekben is lehet gipszkarton válaszfalakat alkalmazni. Ennek az a feltétele, hogy a felhasznált lapoknak impregnált felületkezelésűeknek kell lenniük. Az így elkészített falszerkezetek kiválóan alkalmasak a különféle gépészeti vezetékek befogadására. A gipszkarton lemezeket falborítások elkészítésére is lehet alkalmazni, ezt a felületképzési eljárást száraz vakolatnak is nevezhetjük. Impregnált gipszkarton estében az ADESILEX P22 ragasztó habarcsot javasoljuk.

EN 12004 szerinti besorolása:

Az Adesilex P22 D1TE osztály szerinti nyújtott nyitott idejű (E) függőleges megcsúszás-mentes (T) normál diszperziós (D1) ragasztó.

Alkalmazási terület:

- Mindenfajta kerámia burkolólap és mozaik beltéri ragasztásához, falra és mennyezetre, akár deformálódó aljzatokra is.
- Szigetelőanyagok (mint például habosított polisztirol táblák, üveg és kőzetgyapot, hangszigetelő táblák, stb.) pontszerű ragasztására.

Jellemző alkalmazások:

- nedvszívó burkolólapok ragasztása előre gyártott vagy helyszínen bedogozott vasalt beton falakra;
- burkolólapok ragasztása gipsztartalmú vakolatra, gipsz simításra, szórt gipsz aljzatra vagy előregyártott gipsz panelekre;
- burkolólapok ragasztása gipszkartonra;
- nedvszívó burkolólapok ragasztása régi festett falakra;
- nedvszívó burkolólapok ragasztása meglévő csempeburkolatra;
- nagyméretű burkolólapok ragasztása falra;
- szigetelőtáblák ragasztása vakolatra;
- habosított polisztirol táblák ragasztása mennyezetre.


Kapcsolódó linkek:

www.mapei.hu


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=298