A tetőn spórolnak a legtöbbet - kutatás

Gyártói hírek - 2017-05-23 13:01:08A Bramac az idei Construma szakvásáron végzett rapid felmérése szerint az építkező vagy felújító magánszemélyek 71 százalékának a jól kialakított hőszigetelés az egyik legfontosabb szempont, mégsem tervezik, hogy energiahatékony vagy korszerű tetőrendszert húzzanak a ház fölé.

Némi ellentmondás rajzolódott ki a Bramac idei Construma szakvásáron végzett felméréséből azon a téren, hogy mire vágyik a felhasználó, és azt milyen eszközökkel képzeli megvalósítani. Akár építkezésről, akár felújításról, már megkezdett vagy jövőben tervezett munkákról van szó, legkevésbé az alapozáson, a falazáson és a szigeteléseken spórolnának a megkérdezettek. A tető szakszerű kialakításánál még a burkolást és villanyszerelést is fontosabbnak tartják, holott egy épület energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik. Vagyis hiába költenének sokat a megfelelő szigetelésre, egy korszerű tetőrendszer nélkül a megspórolt összeget – idővel pedig még többet – a rezsire fogják költeni.

Mivel a hőszigetelés ilyen központi szerepet játszik, a tetőtér lakrésszé való kialakítását nem tervezi a legtöbb építtető vagy felújító. A megkérdezettek valamivel kevesebb, mint harmadánál már beépített a tetőtér, és csak negyede tervezi, hogy élettérré alakítja azt. A legtöbben ugyanis attól tartanak leginkább, hogy a tetőterek nyáron túl melegek, télen pedig túl hidegek lesznek. Nagyjából fele ennyien a rezsiköltség növekedésétől félnek, míg 13 százaléknak a ferde falak miatti kihasználatlan területek okoznának problémát a tetőtér kialakításakor. Viszont mivel egyre trendibb tetőtérben élni, ezért az építőipar már kínál olyan megoldásokat, amivel a fenti aggályok megszüntethetők.

Erre lehet jó példa a Bramac idei Construma Nagydíjas oCool Tetőrendszere egyedülálló három lépcsős konstrukciójával, amely hatékonyságát 2017 januárjában németországi tesztekkel bizonyították1. A °Cool SMART szakszerű átszellőzéssel akár 5 °C-os hőmérséklet-csökkenéssel enyhítheti a nyári hőséget a tetőtérben. A COMFORT csomag Bramac Tectura Thermo Protector vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel - amelyek háromszor nagyobb mértékben visszatükrözik az infravörös sugárzást, mint a hagyományos tetőcserép - 7°C-ra emeli a hőmérséklet csökkenést. A SMART és COMFORT csomag °Cool hőszigeteléssel kombinálva alkotja a °Cool PRÉMIUM csomagot, ugyanis a hővisszaverő tetőcserepek hatását nagy mértékben növeli a tetőrendszerek alkalmazása és a szakszerű beépítés. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is. Ezzel a klímahasználatot 80%-kal, míg a téli fűtésszámlát 50%-kal csökkentheti, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen nyáron egyaránt.


A °Cool PRÉMIUM másik nagy előnye, hogy a cserepek külső és belső hőmérsékletének csökkenésével a szoba hője is megváltozik, ráadásul a csúcshőmérséklet is 7 órával kitolódik. Ez azt jelenti, hogy míg a nyári hőségben 18.00-kor volt a legmelegebb a szobában, a °Cool Tetőrendszerrel ez hajnal 1 órára tolódott. Ekkor viszont már kint is sokkal hűvösebb a levegő, könnyebben hűl le a cserép is, szabályozva ezzel a benti hőmérsékletet. Mivel cserép kevesebb hőt tárol és sugároz vissza éjszaka a levegőbe, a város mikroklímájára is hatással van. Így nem csak a háztartások tehetők energiahatékonyabbá – és pénztárcakímélőbbé – hanem a környezetre is komoly hatást gyakorolhatunk, pusztán egy jól megválasztott tetővel.1 Tesztek által bizonyítva, Heusenstamm, Németország 2017. január


Kapcsolódó linkek:

Bramac Kft.
Bramac Construma Nagydíjas oCool Tetőrendszer


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=5&a=3116