Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.09.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
VELUX megoldások a komfortos és egészséges otthonokért

Gyártói hírek - 2017-06-06 09:30:30


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Milliók egészségét rombolja a nem megfelelő minőségű lakókörnyezet, a nedves, homályos, hideg otthonok, ami társadalmi szinten is óriási költségekkel jár – mutat rá a Healthy Home Barometer idei felmérése. A rossz szigetelés emellett jelentősen károsítja a környezetet, hiszen az emiatt tulajdonképpen feleslegesen elégetett fűtőanyag nagymértékben növeli a széndioxid-kibocsátást is. Ezért fontos, hogy olyan megoldásokat alkalmazzunk nem csak az új épületek megtervezésénél, hanem a meglévők felújításánál is, amelyek képesek egészséges, komfortos és környezetkímélő otthont teremteni.

A nyirkos, sötét, rosszul fűthető otthonok Európa-szerte szedik áldozataikat: közvetlenül felelősek számos légzőszervi megbetegedés és különféle allergiák kialakulásáért – ismerteti a VELUX megbízásából készített felmérésében az Healthy Homes Barometer 2017. Számos statisztika, köztük az Eurostat jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó számai is szomorú összefüggésre mutatnak rá: minden hatodik európai, azaz egy egész Németországnyi ember egészségtelen otthonban él, s ezen lakosok közül másfélszer annyi embernek rossz az egészségi állapota, mint azoknak, akiknek lakhelye nem nyirkos – nem ázik a tető, nem nedves a padló, a fal vagy az alap – és nem sötét. Mindez fokozottan jelentkezik ott, ahol – sokszor szintén azt épület állapota, jellemzően hőszigetelési problémák miatt – a lakók nem tudják kellemesen melegre fűteni otthonaikat, itt a nyirkosságra kétszer, a természetes fény hiányára háromszor annyian panaszkodtak, s több mint duplaannyian érezték úgy, hogy rossz az egészségi állapotuk, mint a jobb lakáshelyzetben lévők.

Az asztma kockázatát például 40 százalékkal emeli a nyirkos vagy penészes otthon: összesen 2,2 millió európai azért asztmás, mert nem megfelelő lakókörülmények között él, de egyéb, krónikus légzőszervi megbetegedések mellett közvetetten különféle allergiák, fogyatékosságok és a korai elhalálozás is összefüggésbe hozható a nedves, penészes beltéri környezettel, ahol az európai ember egyébként ideje 90 százalékát tölti.

Mindez nem csak a közérzetet rontja: európai szinten 82 milliárd euróba kerül évente az asztma és a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) kezelése és a megbetegedések miatti termeléskiesés. Mindemellett a klímaváltozásért is nagymértékben felelősek Európában az otthonok és egyéb épületek, amelyek az energiafogyasztás 40%-át és a szén-dioxid-kibocsátás 36%-át adják, köztük elsősorban az a 110 millió családi és ikerház, amelyek háromnegyede nem energiatakarékos.

A logikus megoldás az épületek felújítása, amit egyébként az európai háztartások több mint fele anyagilag is megengedhet magának, s amellyel nem csak életkörülményeit és egészségügyi állapotát javíthatná, de ingatlanja értékét is növelhetné. Az egyéb épületek – például irodák – felújítása pedig azért célszerű, mert az egészséges beltéri levegőminőség a kevesebb megbetegedés mellett akár 10%-kal növelheti a munkavállalók hatékonyságát is.

Az egészségesebb és kényelmesebb lakókörülmények, illetve a fenntartható fejlődés iránt évtizedek óta elkötelezett vállalatként a VELUX Cégcsoport egy 2007-ben elindított intézkedéssorozattal saját széndioxid-kibocsátását csaknem harminc százalékkal fogta vissza, emellett 21 aktívházat épített fel 12 országban, amelyek segítségével vizsgálta az épületek energetikai korszerűsítését. Az újépítésű kísérleti házak megalkotásakor szerzett tapasztalatokat a cégcsoport felújítási koncepcióinál is felhasználta, méltányolva a tényt, hogy Európa lakóépületeinek közel fele 1945 és 1980 között épült. Mivel az európaiak 60 százaléka családi vagy ikerházban lakik, számukra kifejezetten előremutató lehetett a VELUX RenovActive koncepciója, amelynek széles körben alkalmazható megoldásai látványosan öltöttek testet a nemrég átadott brüsszeli RenoActive házban. Az épület jól példázta, hogyan lehet a legújabb technológiával és megoldásokkal egy csaknem száz éves, rossz állapotú 80 négyzetméteres ikerházból minőségi és energiatakarékos otthont kialakítani, amely nem csak fenntartható, hanem egészséges is. Az a belga lakásszövetkezet, amely az említett brüsszeli épületet a VELUX Cégcsoporttal karöltve felújította, a sikeren felbuzdulva 2018-ig további 86 épületet tervez felújítani a RenovActive koncepció szerint.


A VELUX cég törekszik arra, hogy a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően olyan megoldásokat kínáljon, amelyek a legegyszerűbbtől a legkomplexebb feladatokig képesek nagymértékben segíteni az egészséges lakókörnyezet megtervezését és kialakítását. A beépített szellőzőnyílás még a standard tetőablakoknál is alapvető tartozék, a VELUX programozható ablakok pedig előre betáplált szellőztetőprogramokkal szolgálják az egészséges légcserét.


Ami a legmodernebb technológiát illeti, a VELUX termékek ezeket is a lakók egészsége és komfortérzete szolgálatába állítják: az io-homecontrol otthon-automatizálási protokollal ellátott VELUX INTEGRA® intelligens otthon-vezérlő rendszer gondoskodik kényelmünkről, a VELUX intelligens szellőztetőrendszer hőcserélője pedig a legzordabb időjárási körülmények között is optimalizálja a beltéri komfortérzetet úgy, hogy eltárolja a kifelé távozó levegő hőenergiáját és előmelegíti a beérkező friss levegőt.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest