Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2021.03.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Több fényt!

Gyártói hírek - 2017-09-04 09:03:33


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A napfény hiánya nem csak közérzetünket rontja: komoly egészségügyi problémákat is okozhat, ha nem jutunk elég természetes fényhez, sőt biológiai óránkat is felborítja a túl sok mesterséges fény; ezért fontos, hogy minél világosabbá tegyük élettereinket.

Ha nem is mindig tudatosan, de egész életünkben törekszünk a napfény felé: „Mehr licht! – több fényt!” – ezek voltak az élettől búcsúzó Goethe utolsó szavai, de a kisbabákat is a fény vonzza leginkább.

Ez nem véletlen. Ma már számos tanulmány alátámasztja, hogy a természetes fény élettani hatásai nem csupán pszichések, és messze túlmutatnak a látási viszonyok kérdésén. A szemünk ugyanis szoros kapcsolatban áll az egész testünket kontrolláló idegrendszerünkkel, így a napfény intenzitásának, időzítésének, fényspektrumának a kedélyünk javításán túl is számos közvetlen és közvetett biológiai hatása van. A természetes fény hiánya például álmatlanságot, depressziót, fáradékonyságot és ingerlékenységet okozhat. Mivel napunk 90 százalékát zárt térben töltjük, ezért különösen fontos, hogy az épületek fényellátásának döntő részét lehetőleg a napfény adja.


A mesterséges világítás ugyanis – akár hagyományos, akár halogén vagy LED-izzó biztosítja – csak részben tudja ellátni a napfény szerepét. Bár egy jobb fényforrás a 300-500 vagy akár 1000 luxos fényerőt is biztosítani tudja, amely elvileg elég az otthoni és az irodai környezetbe, ugyanakkor ez még mindig elmarad a nap fényerejétől, sőt hullámhossza is nagymértékben különbözik a napfényétől. S ami talán még fontosabb: a mesterséges fény állandó, míg a napfény állandóan változik a helyszíntől, évszaktól, napszaktól, időjárástól függően. A természetesre jellemző gazdag hullámhossz-tartomány, a nagy fénydózis és annak dinamikus változékonysága az, ami beindítja a belső, biológiai óránkat mozgató hormonokat, s működteti a 24 órás, úgynevezett cirkadián ritmust, ami az alvás és ébrenlét ciklusaiért felel: a reggeli napfény éberré és hatékonnyá tesz, egészen a kora esti órákig, míg az éjszakai sötétség elálmosít, és előkészíti testünket a pihenésre. Ezt leglátványosabban az időzónákon átívelő repülőút nyomán jelentkező jetlag-szindróma borítja fel, de az állandó és monoton mesterséges fény, a fényerő gyors változása – például az átmenet nélkül fel-le kapcsolgatott lámpák – ugyanezt teszik szervezetünkkel napi szinten. A cirkadián ritmus megzavarása alvászavarhoz, s így a fény hiányának már felsorolt tünetei mellett koncentrációzavarhoz, stresszhez, az anyagcserét érintő, vagy szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet; gyengítheti immunrendszerünket és még a rákkal is összefüggésbe hozható.


A napfény fontossága a legyengült szervezeten még jobban mérhető: kórházi kezelések során kézzelfogható és jól mérhető javulás érhető el a napfénynek és a természetes környezettel fenntartott vizuális kapcsolatnak köszönhetően. Roger S. Ulrich, a Delaware Egyetem professzora már a nyolcvanas évek közepén felfedezte, hogy a napfényes, zöld környezetre néző szobákban, a műtétet követő utókezelésre elhelyezett betegek kevesebb fájdalomcsillapítást igényeltek és hamarabb gyógyultak, mint azok, akik egy tűzfalat bámultak. Kathleen Beauchemin és Peter Hays pedig egy kardiológiai intenzív osztályon figyelték meg, hogy a kórterem napos oldalán fekvő betegek közül kevesebben haltak meg, mint a homályoson. Más tanulmányok is arra mutattak rá, hogy a napfény gyorsabb gyógyulást hozott és enyhítette a páciensek fájdalomérzetét is.


Elmondhatjuk tehát, hogy a természetes napfény, illetve nappali világosság és az éjszakai sötétség váltakozása kulcsfontosságú; nem csak teljesítményünk, hanem egészségünk szempontjából is. Ezért lényeges, hogy a megfelelő intenzitású napfény a természeteshez a lehető legközelebbi ritmusban jusson be az épületekbe. Ehhez pedig a megfelelő tájolás, a környezet és az éghajlat figyelembevétele, egyszóval a tervezés mellett kiemelten fontos a megfelelő fényáteresztő képességű szerkezetek alkalmazása is. A kiváló fényátbocsátási tényezővel bíró VELUX ablakok, tetőablakok és fénycsatorna-rendszerek az épületek legbelső helyiségeibe is eljuttatják a napfényt, természetes módon segítve ezzel egészségünk, jó közérzetünk és teljesítményünk megőrzését.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2021. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest