Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2021.03.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Fény a tanulás szolgálatában

Gyártói hírek - 2017-09-07 13:05:46


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Régóta tudjuk, hogy a napfény nagy szerepet játszik a tanulási képességek erősítésében. Számos iskola és óvoda esetén ma már külön figyelmet fordítanak ezért arra, hogy minden helyiségbe a lehető legtöbb természetes fény jusson – úgy is mondhatnánk, gyermekeink sikere az építészeti tervezéssel kezdődik.

A fénnyel elárasztott óvodák és iskolák növelik a tanulás hatékonyságát. A napfény pozitív hatással bír a gyermekek éberségére és koncentrációs készségére. Jó példa erre egy alsó-ausztriai Pleissingben található óvoda, amely számos fényforrással és rengeteg szabad térrel rendelkezik, ezeknek bevilágítását pedig a nagyméretű homlokzati nyílászárók mellett VELUX felülvilágítókkal oldották meg, hogy a kicsik számára mindenhol megfelelően világos legyen.


Az épületet úgy alakították ki, hogy abban a minél több közös tér jöjjön létre, miközben alaprajzi megoldásai változatossá, izgalmassá teszik a helyiségeket. Építészeti kialakíátsát Christophe Oberstaller, a tervező csapat egyik tagja úgy fogalmazta: „Épületünk külső dizájnja afféle építőkockákon alapul”, a különféle méretű, egymásba illesztett táglatestek építészeti koncepciója lehetővé tette, hogy minden használati és átmeneti tér harmonikus arányokkal rendelkezzen, hiszen a nyugalmat adó térélmény a gyermekek szellemi fejlődésére nagyon pozitív hatással van.

Az egyszintes és akadálymentesített épület érdekessége, hogy favázas, könnyűszerkezetes falakkal rendelkezik, amellyel gazdaságosan tehették hőhídmentessé a kiváló hőszigeteléssel ellátott épületet – magyarázza Christophe Oberstaller, az Oberstaller mérnöki csapat tagja.


Mint sok épület esetében, ennél az óvodánál is a helyiségek mélységi bevilágítása jelentette a legnagyobb kihívást. „A két csoportszobát három vagy négy mennyezeti szögből világítottuk be, sőt a szoba mélye is felülről kap fényt” – mondta az építész. A változatos belső tereket a bonyolult alaprajz miatt nem lehetett csupán homlokzati nyílászárókkal bevilágítani, ezért a lapostetőn VELUX felülvilágítókat alkalmaztak, amelyek kiváló hőszigetelő és remek fényáteresztő képességeik miatt különösen alkalmasak arra, hogy egy oktatási intézmény napfénnyel való elárasztásához hozzásegítsék az építészeket.

Belsőépítészeti megoldásai egyszerű formákra épülnek, a nyílászárók anyaga, a padlóburkolat és a bútorok egyaránt világos fából készültek, amit a falon és az egy-egy elemen megjelenő tompított alapszínek tesznek játékossá. A nyugalmat árasztó belső tér homlokzaton való megfeleltetését az alapvetően fehér, vakolt felületeket megbontó színes párkányzatok adják, amik egyben kiemelik az épület (néhol inverz) téglatestekből építkező alapformáit is – a színek használatával pedig az épület funkciójára is utalni tudtak. A homlokzat ritmikusságát erősíti a több helyen megjelenő, függőleges – néhol vízszintes – lécekből képzett sötétebb burkolat, ami mélységet ad a külső formáknak. Ez a burkolat egyben visszautal a ház könnyű faszerkezetes falainak készítéstechnikájára is.


Kivételesen fontos, hogy gyermekeink olyan épületeben tanulhassanak, ami a fizikai és mentális fejlődésükhöz szükséges napfény optimumának megtalálására törekszik; az Oberstaller&Sammer Építésziroda által, VELUX felülvilágítók segítségével megalkotott óvoda pedig éppen ebben kiemelkedő.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2021. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest