Könnyed Kerti Kalendárium Kéthetente 11-12. hét

Tippek, ötletek - 2005-03-16 11:46:04Mikor kezdődik a tavasz?

Máskor a csillagásznak, máskor a kiskertésznek...
Számomra akkor, mikor rügyek kezdik domborítani az ágak végét, valamint feltűnnek a tavaszi hagymások. Itt nem a monokultúrás zöldségárusokra, hanem a tulipánokra, a krókuszokra, a nárciszra és a jácintra gondolok. Bár szerencsésebb a hagymák késő nyári ültetése, de március során is talajba helyezhetőek. Az idei március a szokatlan hideg miatt különleges, így mikoron e sorok fennakadnak a világhálón, még nem késtünk le semmiről. A helyszín megválasztásánál fontos figyelembe venni a hagymások általános nap igényét. Így napos, vagy jórészt napos helyeken érzik a legjobban magukat.

Az ültetésnél esztétikai szempontokat is érdemes figyelembe vennünk. Csoportjuk szépen mutat virágágyásokban akár előkertben is, akár nagyobb gyepterület bontásaként, vagy kisebb cserjék napos előterében. Érdemes akár a később nyíló rózsák mellé is ültetni őket, így a terület hosszantartó virágzású lesz (fél/szakmai kifejezéssel: permanens virtuális amplitúdót növelünk).

A hagymásokat könnyű nevelni. Ha kellő mélységbe ültetjük őket - minimum 8-10 cm-nyire, függően a nagyságuktól - akkor a téli fagyok nem zavarják őket, és így évekig lenn maradhatnak. Időközben új hagymanövekmények fejlődnek ki, melyek tovább élnek és hajtanak. Ilyenkor a régiek kiemelése fontos - 2-3 év után -, hiszen ha ezt elmulasztjuk, akkor a tőtávolság, ami 15 cm körüli kell, hogy legyen, lecsökken. A talajt gondosan vagy akár gondtalanul készítsük elő. Ássuk fel a földet (ha lehet azt a részt, ahová ültetni szándékozunk) - trágyázzuk meg, majd egyengessük el. Ebbe kerüljenek a hagymások hagymái.

A leggyakoribb hagymások

A nem magyar, se nem holland, hanem perzsa eredetű tulipán mellett az általában lila, fehér vagy sárga színekben pompázó apró termetű krókuszok, melyek nem válogatósak: mindenféle kerti talajon jól fejlődnek, csak a túllocsolásra érzékenyek.
A gyönyörű sárga virágú jázmin Ázsiából származik. Ez nem csak a színe miatt van így.

Az utolérhetetlen illatú* és élénk színű jácintok szintén évekig maradhatnak a földben, bár a hagymájuk 2-3 év után kiöregszik, egyre kisebb virágot nevelve.
(*: igazából utolérhető, hiszen akkor nem tudnánk, hogy milyen illatos - a szerk. megjegyzése)

A nárciszok hagymáit csak akkor szedjük fel, ha kiesett a kezünkből, vagy ha már nagyon sok van belőlük. A nárcisz, ellentétben, pl. a krókusszal - illata és mérete miatt - vágott virágként is ''megállja a helyét''.

Fedőnevem szpinács, avagy bemutatjuk a spenót

Perzsia - Spanyolország - Anglia - Magyarország:
Nem egy ismeretlen útvonal. Számos esemény, kultúrtörténeti érdekesség, mindennapos használati tárgy vagy átvett újítás járta be ezeket az állomásokat. Így van ez a spenóttal is. Kevés gyerek/ember van, aki ne végletekkel beszélne róla. Aki megnőtt, az miatta lett nagytermetű, aki nem ette meg, az miatta maradt alacsony.
Bár a parajtrend néhányszor átalakult már, most a pozitív megítélésű időszakát éljük: bár a táplálkozástudomány nem tartja egy energiabombának, de vitamindús, az emésztést segítő könnyű zöldségnövényként aposztrofálja.
Antioxidánsokat sokat* (*: nem szóismétlés) tartalmaz, így megelőző jellegű gyógyhatású növénynek is nevezhetjük, amely egyebek között elősegíti a rák és a szívbetegségek elleni védekezését a szervezetnek.

Termesztése, akárcsak elválasztása (spe-nót) nagyon könnyű

A spenót könnyen termeszthető. Jellegzetes levélzetével színesíti a veteményes látványát. Alkalmazkodó szomszéd vegyes kultúrájú kiskertekben. Kora tavasszal szokás elvetni, amint a talajmunkákat el lehet kezdeni. Átlagos földben jól érzi magát, csak a homokot nem kedveli. Éppen ezért ne a gyerek homokozójába vessük. Jó arasznyira hintsük egymástól a magokat, viszonylag közel, néhány cm-re a felszíntől. A pangó vizet sem kultiválja: ne tartsuk víz alatt. Járulékos munka a trágyázás - kálium- és nitrogéntartalmút igényel - továbbá a kapálás.

Mikoron kibújt és megeredt, a levélhajtások végeit kell lecsípni, így az oldalhajtások fejlődnek. Nem magas, hanem elterülő, talajközeli lesz a parajunk. Ha a tavaszidő kedvező: (sok napfény, 15 C körüli nappali átlag, óne fagy) akkor április vége felé már meg van az ebédnek való. Begyorsíthatunk a vetés fölé helyezett üveg- vagy fóliatetővel.
A betakarítás után földjébe paprika, paradicsom, uborka kerülhet.


Porkoláb Gábor
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=6&a=790