Rekord irodaátadás és növekvő üresedés 2009-ben

Bemutatjuk - 2009-06-02 10:38:12Bár ebben az időszakban nem volt jelentős az átadott irodák összterülete, a DTZ rekord méretű átadást valószínűsít az idei évre legújabb Budapesti Irodapiaci Körképében.

2009 első negyedévében összesen 48 439 m2 irodaterület került átadásra, így az irodaállomány 2 150 000 m2-re nőtt. A DTZ 320 000 m2 iroda átadását jelzi előre idén év végére. A legtöbb terület, a teljes irodamennyiség 26%-a a Váci úton készül majd el, megerősítve ennek az alpiacnak a vezető szerepét. A Központi Üzleti Negyedben (CBD) ezzel szemben elhanyagolható lesz az átadások mértéke az idei évben, köszönhetően a fejlesztési területek hiányának és az átalakítások pénzügyi és jogi nehézségeinek.

Összesen 65 000m2 irodaterületre jött létre bérleti szerződés az első negyedévben, amely a jelenlegi gazdasági környezetben és 2008 azonos időszakával összehasonlítva is kielégítő mennyiség. A kereslet 31%-át szerződéshosszabbítások adták, míg 30%-ot tett ki a modern irodaállományon kívüli ingatlanokból való átköltözés.

Az üresedési ráta nem változott markánsan az első 3 hónapban, március végén 16,5% volt. Jelentős az eltérés a Duna két partján található irodaházak kihasználatlanságában: míg a Budán elhelyezkedő ingatlanokban 14%, addig a pesti irodákban 18% volt az üres területek aránya. Az alpiacok közül Bel-Budán volt a legnagyobb (95%-os) a bérbeadottság, míg az ellenpólust a Dél-Pesti alpiac képviselte, ahol a teljes irodaterületnek csupán 55%-át foglalják el bérlők. A DTZ előrejelzése szerint a keresletcsökkenés és a nagy volumenű átadások hatására a következő negyedévben nőni fog a kihasználatlansági mutató.Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi igazgatója
„Az új kínálat és az üresedési ráta alakulásának értelmezéséhez célszerű közelebbről szemügyre venni a számok mögött rejlő tényleges projekteket illetve ügyleteket. A negyedév során átadott összterület 76%-át tették ki a built-to-suite (a bérlők igényei alapján épült) ingatlanok. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó ingatlanok már fejlesztésük kezdetekor 100%-ban bérbe voltak adva, azaz a kihasználatlansági mutató előnyös alakulásának egy jelentős részéért nem a jelenlegi, hanem évekkel korábban piacra került kereslet a felelős. A következő negyedévre azonban már növekvő üresedési rátát, és a korábbi évek hasonló időszakához képest alacsonyabb keresletet valószínűsítünk.” Mondta Horváth Franciska, a DTZ irodaügynökségi igazgatója.

A modern, központi lokációjú irodaállomány nagy részében vélhetően nem fognak jelentősen csökkeni a bérleti díjak a következő hat hónapban. Azonban a sok üres területtel és gyenge finanszírozással küzdő irodaházak esetében nagy lesz a nyomás a bérleti díj csökkentésére. Jelenleg is van már a piacon néhány olyan kis kihasználtsággal üzemelő ingatlan, amely olcsón bérelhető irodákat kínál, de ezek az ajánlatok csak nagy területekre és rövidebb bérleti időszakra érvényesek.

A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=7&a=1867