Magyarországon először a Holcim Awards világverseny nyertesei

Bemutatjuk - 2009-10-08 10:29:18Október 7-től másfél héten keresztül Budapesten is megtekinthetők a 2008/2009 Holcim Awards for Sustainable Construction világverseny (Holcim Awards a Fenntartható Építészetért) nyertes pályaművei. A kiállított tervek között bemutatásra kerül a világdöntőbe jutott, 2008-as európai Holcim Awards aranyérmes Janesch Péter és csapatának „Négy negyed egy egész” című pályamunkája. 121 országból közel ötezer projektterv érkezett a svájci Holcim Foundation for Sustainable Construction (Holcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért) által második alkalommal meghirdetett pályázatra.

A 2 millió dollár összdíjazású 2008/2009 Holcim Awards világverseny májusi döntőjén egy marokkói, egy vietnámi és egy kínai pályamű vívta ki az értékelő bizottság egyértelmű elismerését.

A 2009-ben Magyarországon elsőként Budapestre érkező Holcim Awards kiállítást október 7-én Szekér László építész, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének és a Magyar Építőművészek Szövetségének tagja nyitja meg ünnepélyes keretek között, majd Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója mond köszöntőt. Október 16-a után pedig útjára indul a tavaly is nagy sikernek örvendő Holcim Awards vándorkiállítás, hogy a fenntartható építés iránt érdeklődők országszerte megtekinthessék a díjnyertes terveket. A vándorkiállítás célja, hogy ösztönözze a magyar szakembereket és egyetemistákat a következő Holcim Awards pályázati cikluson való részvételre.

A Holcim Awards a Fenntartható Építészetért világverseny olyan innovatív építészeti projekteket hivatott kiemelni, melyek fenntartható megoldást jelentenek az építőipar napjainkban felmerülő kihívásai számára helyi, regionális és globális szinten is.

A kiállítás helyszíne: Magyar Kultúra Alapítvány
Cím: 1014 Budapest, Szentháromság tér 6. sz.
Megtekinthető: 2009. október 7-16.


Háttérinformáció:

A díjazásról:
A világméretű verseny összdíjazása 2 millió dollár. Az 5 régióban megszervezett verseny első helyezettjei 100 ezer dollárt nyertek, míg a világszintű győztesek jutalma összesen 650 ezer dollár volt. A földrészek döntőinek első három helyezettje automatikusan bekerült a májusban megrendezett világdöntőbe (köztük a 2008-as regionális, európai döntőn aranyérmet nyert magyar pályázat is). A harmadik Holcim Awards versenyt 2010. július 1-jén nyitják meg.

A világdöntő nyertesei:

ARANY: Folyó-helyreállítás és városfejlesztés Fez-ben, Marokkóban:
A 300 000 dolláros fődíjat egy, a marokkói Fez városának világörökségi védelem alatt álló óvárosában zajló projekt kapta. Aziza Chaouni építész és Takako Tajima városépítész az erősen szennyezett Fez folyó revitalizációjával próbálnak életet lehelni a város belső részébe. A folyó mentén sétányokat, köztereket alakítanának ki, visszaállítanák a biodiverzitást, az ártereken, és megőriznék a városra jellemző, hagyományos cserzőműhelyeket is.

EZÜST: Alacsony kibocsátású (Low-impact) zöldterületi egyetemi épület, Ho Si Minh város, Vietnám:
A vietnami Ho Si Minh-város agráregyetemi kampuszának terve kapta a 200 ezer dolláros pénzösszeggel járó második díjat. A terv Kazuhiro Kojima vezetésével készült (további építészek: Daisuke Sanuki – japán és Trong Nghia Vo – vietnámi). A Mekong-folyó torkolatánál fekvő szigetre tervezett egyetemi épületek nem igényelnek nagy földmunkát, és megjelenésükben harmonizálnak a környezettel.


BRONZ: Fenntartható gazdálkodás egy mezőgazdasági közösségben, Peking, Kína:
A bronzérem és a vele járó százezer dollár a Peking központjától 45 kilométerre fekvő, ma a fővároshoz tartozó kis agrártelepülésen megvalósítandó projektnek jutott, mely hatékonyan ötvözi az örökség-megőrzést, a hagyományos tudást, a helyi anyagokat, a modern technológiát és a professzionális projektvezetést. A Yue Zhang és Feng Ni vezetésével készülő átfogó urbanisztikai stratégia javítaná a logisztikát, a közműveket és közszolgáltatásokat úgy, hogy az új épületek megfeleljenek a szigorú gazdasági és energia-takarékossági céloknak is.

INNOVÁCIÓS díj: San Fransisco-i független munkaállomás:
Az ötvenezer dolláros különdíjjal jutalmazott szerkezet alkalmi munkásoknak biztosítana helyet, hogy találkozzanak és kivárják, hogy alkalmi munkát kapjanak.
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=7&a=1973