Horányi nyaralóépület lett az idei ''Év háza''

Bemutatjuk - 2009-10-08 12:43:27Főként a visszaeső építési kedvnek tulajdonítható csökkent mennyiségű, ám a zsűri véleménye szerint magasabb színvonalú pályaművek jellemezték a közel egy évtized után ismét életre hívott, így idén második alkalommal meghirdetett „Év Háza” építészeti pályázat mezőnyét. Érdekesség, hogy a zsűri a díjazott 4 épület között három nyaralóépületet is nagyra értékelt, de a díjazottak munkájában megtalálta a kiírásban is hangsúlyozott, a gazdaságosságot figyelembe vevő egyszerűséget, természetességet és tisztaságot.

A neves építészekből, többek között a tavaly Ybl díjban részesültekből és szakemberekből álló zsűri döntését október 5-én, az Építészet Világnapja alkalmából a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában megrendezésre kerülő, három építészeti témájú kiállítás megnyitójával egyidőben szervezett eredményhirdetésen és díjátadó ünnepségen ismerhette meg a nagyközönség.

A legjobbnak járó „Év háza” díjat Selényi György, horányi nyaralóépülete nyerte, amellyel a zsűri elsősorban a magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazást ismerte el.

Perschka Alfréd átveszi a díjat Kálmán Ernőtől
„Év háza” különdíjat kapott Perschka Alféd budapesti családi üdülőháza. A Bíráló Bizottság az épületek terveinek és dokumentációinak áttekintése során kiemelt szempontként kezelte a megbízó-tervező–kivitelező hármas együttműködésének színvonalát. Így nemcsak a tervezők munkáját, hanem az épület megvalósításában résztvevő meghatározó szereplők odaadását, készségét és együttgondolkodását is elismerte a díjjal.

Dícsérő oklevelet kapott Somosi János budapesti családi háza és Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló – lakóháza.
Míg az első épület legfőbb erényeként a zsűri az épület arányosságát emelte ki, a második esetén a környezetébe illő nyaralóépület racionális alaprajzi kialakítását, kis léptékével harmonizáló anyagválasztását, szép színvilágát, valamint rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek.

A 2009-ben az „Év Háza” pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.

A díjazott négy épület ezúttal is automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé vált, amelyek mellé az „Év háza” zsűrije választotta ki az arra pályázók közül a Magyarországot képviselő további 6 épületet.
A Visegrádi Négyek Családi házait bemutató kiállítás idén ismét az „Év háza” díjátadóval egyidőben nyílt meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székháza Kós Károly termében, október 5-én, az Építészet Világnapja alkalmából és október 9-ig tekinthető ott meg, mielőtt útjára elindul Csehország, Szlovákia és Lengyelország irányába.

Kálmán Ernő, Cságoly Ferenc, Szoják Balázs és az ''Év háza'' építésze Selényi György
A pályázat fő értékelési szempontját Cságoly Ferenc DLA a zsűri elnöke fogalmazta meg, amely szerint a fő kritérium a gazdaságosságot figyelembe véve az egyszerűség, természetesség és tisztaság volt: „Ma, amikor számos válság gyötri a világot és benne súlyozottan Magyarországot, sok mindent másképpen kell értékelni, más szemmel kell látni. Az építészet világában a válság perspektívája szükségszerűen átalakítja a „jó házról”, vagy a „szép házról” alkotott hagyományos képet is. A gazdasági problémáktól sújtott ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról, feleslegesen drága szerkezetekről, bonyolult csomópontokról, vagy szükségtelen részletekről. (…)
A válságokkal terhelt, túlbonyolított világban ezt a személyes, őszinte, természetes egyszerűséget keressük. Talán enyhíthetjük vele saját és közös nehézségeinket.” (részlet Cságoly Ferenc, a zsűri elnökének értékelésből.)

Kálmán Ernő a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, és mint a pályázat kiírója megerősítette, hogy az idei anyagokban is vannak olyan színvonalas és letisztult épületek, mint tavaly. A pályázat felhívása megfelel az UIA (Nemzetközi Építőművészek Szövetsége) által idén meghirdetett filozófiának, miszerint az építészetben olyan szemléletváltásra van szükség, amely megszünteti a pazarlást, az egyszerűség és tisztaság eszközeivel hozza létre az újat.

Szoják Balázs elmondta, hogy sajnos a gazdasági válságnak is betudható, hogy idén kevesebb pályázat érkezett be, hiszen számos építkezés megtorpant, ugyanakkor 2008-ban a hosszú idő után ismét életre keltett építészeti elismerésre jelentkezőknek nagyobb volt a merítési időintervalluma. „A pályázat célja az, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélet épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.” - Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa, a zsűri társelnöke.

A pályázat célkitűzéseivel egyetértő, a pályázat főtámogatóját, a Wienerberger Téglaipari zRt-t képviselő Tóth Balázs, a zsűri társelnöke, a következő szavakkal indokolta a téglaipari konszern pályázaton történő részvételét:
„A minőségi építés, a minőségi építészet támogatás egy vezető építőanyag-gyártó alapvető érdeke és kötelessége akkor is, amikor a gazdaság gyengén teljesít, akkor is, ha válság van. A jó építészet a szükségből is erényt tud kovácsolni, a nehezebb körülményeket is a javára tudja fordítani. A jó építészet a kort tükrözi, és nem enged az igényességéből. A jó építészet mindehhez megtalálja a megfelelő formákat, technológiákat és építőanyagokat.”

A pályázatot támogatta idén második éve a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt..

Az Év háza díjról további információ a www.evhaza.hu oldalon olvasható.

A díjazott épületek:

„Év háza” díj: Selényi György, horányi nyaralóépülete


„Év háza” különdíj: Perschka Alféd budapesti családi üdülőháza


Dícsérő oklevél: Somosi János budapesti családi háza

Dícsérő oklevél: Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló – lakóháza


A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=7&a=1974