Vissza a városba!

Bemutatjuk - 2009-10-08 12:52:19Az agglomerációs kistelepülések nyugalma, zöld környezete, alacsonyabb ingatlanárai sok fővárosit csábítottak a Budapest környéki településekre. Ez a folyamat most megtorpanni látszik, ami nem csak az ingázással járó nehézségeknek, vagy az igények megváltozásának köszönhető. A piacon már megtalálhatóak olyan fővárosi ingatlanok, melyek igazi alternatíváját adják az agglomerációban álló családi házaknak.

A fővárosi lakosok számára a lakóhely megválasztása során a tömegközlekedésnél és a lakossági ellátásnál is fontosabb szempont a csendes, nyugodt, zöldövezeti környezet. A lakástípusok közül a családi ház mellett a kis lakásszámú kertes társasház bizonyult a legnépszerűbb lakás típusnak. Ezeket az igényeket szélesebb rétegek számára sokáig csak az agglomerációban épült ingatlanok tudták kielégíteni. A 90-es években megindult kivándorlási folyamat hatására több százezer ember költözött a környező településekre.

A kivándorlási hullámmal folyamatosan nőttek az ingázással járó negatív hatások, illetve a megnövekedett kereslet felhajtotta az ingatlanárakat. „Egy új trend körvonalazódik a piacon. A vásárlók egyre inkább azokat az új ingatlanfejlesztéseket keresik, amelyek egyesítik a városi élet és a zöldövezeti ingatlan előnyeit. Ezek a fejlesztések csak akkor lehetnek sikeresek, ha teljes értékű alternatíváját nyújtják az agglomerációs családi házaknak, azaz a városon belül, tömegközlekedéssel és gépkocsival is jól megközelíthetően képesek biztosítani a nagyvárosok peremén található kistelepülések csendes, zöld környezetét.” – hangsúlyozta Petrik Zoltán, a Villa Toscana villaparkot fejlesztő Whitestone csoporthoz tartozó Development Associates ügyvezető igazgatója.. A Villa Toscana a III. kerületben, a Pilisi Parkerdő tőszomszédságában épülő, 10.000 négyzetméteren elterülő 36 lakásos villa park. A Rosehill Residence-t, a Palazzo Dorottyát a Mill Lofts-ot jegyző fejlesztő 2010 első negyedévében adja át a lakásokat.

Budapest környező településeire való kiköltözés mögött álló érvek, illetve annak előnyei – nagyobb tér, nyugalom, csend, saját kert – nagyon kézenfekvőek. Ugyanakkor ezen előnyök mellett sok hátrányt is el kell szenvedniük az agglomerációban lakóknak. Ezek egy része a kivándorlási hullám erősödésével fokozódott is: ilyenek a közlekedés okozta nehézségek, az állandó dugók, a családon belül eltérő be- illetve kiutazási időpontok. A család változásával újabb hátrányok merülhetnek fel: a gyerekek iskoláskorba jutnak és nincsen megfelelő középiskola, orvosi ellátás, szórakozási lehetőség a számukra.

A szubjektív tényezőkkel párhuzamosan egy objektív, piaci tényező is a kivándorlási trend ellen hatott. Az utóbbi időszakban a jó minőségű, újépítésű, zöld környezetben lévő lakások ára a Budapesthez közelebb eső településeken (pl. Budakalász, Ürüm, Solymár, Nagykovácsi esetében) lassan a fővárosi árak szintjére emelkedtek. Így az agglomerációs újlakás-piac prémium szegmense egyre inkább elveszíti árelőnyét a hasonló fővárosi lakásokkal szemben.

Így alakult ki az igény olyan ingatlanokra, melyek képesek az agglomerációs élet előnyeit kínálni a hátrányok nélkül. Az ezekre az igényeket megcélzó ingatlanfejlesztésekre jó példa lehet a Villa Toscana. Az egy hektáros telken, melynek egyik oldalát közvetlenül a Pilisi Parkerdő fái határolják, 10 villa kerül kialakításra, házanként kettő illetve négy lakással. Minden lakáshoz saját kert tartozik, melyeket közös zöldterületek választanak el egymástól. A telek adottságaiból kifolyólag szinte minden lakásból panoráma nyílik Óbudára.
Az agglomerációs élet hátrányait III. kerületben, a Hármashatár-hegy oldalában épülő villa park jelentősen csökkenti, mivel csak pár percnyi távolságra található a Bécsi út kereskedelmi és szolgáltató központjaitól, villamos végállomástól és BKV buszmegállóktól. A Királylaki úti elhelyezkedés akár 20-30 perces előnyt is jelenthet a kerülettel szomszédos településekről való bejárással szemben. A magas minőségi szintet képviselő lakásokat 2010 első negyedévében adja át a fejlesztő. „Ez a koncepció már több, hasonló jellegű projektünk keretében bevált.” – tette hozzá Petrik Zoltán – „Ezt a piac is visszaigazolja, a lakások iránt folyamatos az érdeklődés.”

Ezt a piaci rést megcélzó ingatlanok szélesebb rétegek számára teszik elérhetővé a zöldövezeti ingatlan vásárlást, hiszen áraik elmaradnak a II. és XII. kerületi, hasonló adottságú ingatlanoktól, és versenyképesek az agglomerációban található velük azonos kategóriában lévő otthonokkal.
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=7&a=1975