Kihírdették a nyerteseket a ''Fémlemezfedések az építészetben'' pályázaton

Bemutatjuk - 2013-05-23 13:26:42Idén először két kategóriában érkezhettek a „Fémlemezfedések az építészetben“ című pályázatra anyagok. A szakmai zsűri így 1-1 fődíjat és összesen 8 különdíjat adott át az Építészek Házában tartott, szakmai előadásokkal színesített díjátadó ünnepségen. A ma építészei közül a s.m.all design építészműterem kft. nyerte el a fődíjat a Zsolnay Negyedben található Pécsi Tudományegyetem egyik épületrészével. A jövő építészei kategóriában az építészhallgatók pályázatai közül pedig a Győri Jazz Klub terve aratott nagy sikert.

2013-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Prefa Hungária Kft. a „Fémlemezfedések az építészetben“ című versenypályázatát. A tetőfedési és homlokzatburkolati rendszerek gyártásával és fejlesztésével foglakozó Prefa Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni. A két kategóriában összesen 21 pályamű érkezett, melyek kiválóan illusztrálták a fémlemezfedések és burkolatok esztétikus, praktikus és különleges felhasználási lehetőségei.
Az Építészek Házában került megrendezésre „Fémlemezfedések az építészetben“ című pályázat díjátadó ünnepsége, ahol a műemlék és középületek tetőfedési eljárásairól, a fémlemezfedések modern környezetben történő alkalmazásáról és az építészek közösségépítéséről szóló szakmai előadásokat követően kategóriánként 1-1 fődíjjal és összesen 8 különdíjjal jutalmazták a legkiválóbb alkotásokat.

Hazánk építészei minden olyan műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely Prefa anyaggal fedett vagy burkolt épület. A beérkezett pályaművek közül a szakmai zsűri a s.m.all design építészműterem kft. Koós Marianna, Sztojka Gábor, Donkó Eszter tervezőinek munkájáért, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék, Szociológia Tanszék Épületének ítélte oda a 250.000.- Ft pénzjutalomból és a 2 napos ausztriai tanulmányútból álló fődíjat. Ugyanebben a kategóriában 6 építészeti alkotás rangsorolás nélküli különdíjban részesült.

Idén először az építészhallgatók tervpályázataikkal külön kategóriában nevezhettek, ahol a hallgatók egy szabadon választott köz vagy lakóépületen mutathattak be Prefa termékek alkalmazásával készített különleges építészeti elképzeléseket. Ebben a kategóriában a Wimmer György által tervezett Győri Jazz klub épületterve nyerte el a fődíjat, 50.000.– Ft pénzjutalmat és a teljes ellátást tartalmazó 2 napos ausztriai tanulmányutat. A hat tagú bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta Havanecz Márk és Tóth Levente pályaművét.

A neves építészekből álló zsűri tagjai döntöttek:
• Dr. Czétényi Piroska, építész, a Magyar Építész Kamara Műemléki Tagozat elnöke
• Noll Tamás, építész, a Magyar Építész Kamara elnöke
• Bachman Zoltán, DLA, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész
• Boczkó Ákos, építész, a PREFA „Fémlemezfedések az építészetben” 2012. évi pályázatának díjazott tervezője,
• Csanády Pál, építész, a Metszet főszerkesztője,
• Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, Prefa Hungária Kft.


A pályázat díjazottai értékeléssel

Építész kategória


Az építész kategória fődíját a s.m.all design építészműterem kft. PTE -BTK Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék, Szociológia Tanszék épülete nyerte el.

A Pécsi Tudományegyetem két tanszéke a „Pécs Európai Kulturális Fővárosa” város rehabilitációs projektet követően költözhetett be az egykori Zsolnay Gyár felújított és át-alakított épületrészébe, mely a pécsi Zsolnay Negyed szívében fekszik. A 2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében nyílt lehetősége a s.m.all design építészműterem tervezőinek, Koós Mariannának, Sztojka Gábornak és Donkó Eszternek a leromlott állapotú, de kivételes hangulatú épületállomány felújítására. A tervezők számára nem volt elég a meglévő épület alapterülete, ezért egy 4. új szintet terveztek a már meglévő tömegre, melynek fedésére a Prefa - Prefalz Antracit lemezt választották. Az alumínium fémlemez fedés révén az épület jól illeszkedik a gyári környezetbe. Matt, sötétszürke felülete visszafogott, elegáns megjelenést kölcsönöz az épületnek. Ha¬tározott sötét színe jól felismerhetővé teszi. A 60°-ban megdöntött álló korccal rögzített szalagok külső-belső és alsó-felső felületen is folytatónak, minden sarok minden él egyedi megoldás, egyedi módon csatlakozik a további felületekhez. Ezzel a kivitelezéssel tökéletesen teljesült a tervezők azon célja, hogy egy olyan új modern kortárs elemet hívjanak életre, mely különbözik az őt körülvevő épületektől, de jól illeszkedik az kézműves jellegű, ipari –műemléki környezetbe.

Különdíjasok
1.) A pályázó neve: Szabó Ádám
Az épület tervezője: Bajkai Gábor, homlokzat tervezője: Szabó Ádám
Az épület megnevezése: Hétvégi ház, Balatonboglár

2.) A pályázó neve: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft./Puhl Antal, Dajka Péter
Az épület tervezője: Puhl Antal, Dajka Péter
Az épület megnevezése: ÉMI Ipari park, Szentendre

3.) A pályázó neve: Art1st Design Stúdió Kft.
Az épület tervezője: Gőz Dorottya, Taraczky Dániel, Chehadé Abdel Rahim
Az épület megnevezése: Budapest Music Center sarokkialakítás, Budapest

4.) A pályázó neve: Borbás Péter
Az épület tervezője: Borbás Péter
Az épület megnevezése: Ökologikus ház, Szentendre

5.) A pályázó neve: Major György DLA
Az épület tervezője: Major György DLA
Az épület megnevezése: 25 lakásos többfunkciós épület, Balatonfüred

6.) A pályázó neve: Béres Építésziroda Kft.
Az épület tervezője: Béres Attila, Balázs Jusztina
Az épület megnevezése: Lakóház, KeszthelyÉpítészhallgatói kategória

Az építészhallgatói kategóriában a szakmai zsűri Wimmer György Győri Jazz Klub épülettervezetének ítélte a fődíjat. Wimmer György tervpályázatában a győri jazz zene népszerűsítésére egy olyan Jazz Klub kialakítására vállalkozott, melynek földszintjén egy koncertek megtartására alkalmas szórakozóhely helyet, emeletén pedig bérelhető próbatermek kerülhetnek kialakításra.
A tömegformálás egy pattintott sziklaformát idéző, élekben találkozó sokszögek által alkotott burokként került megfogalmazásra. A zene dinamikáját tükröző épület három nagyméretű üvegfelülettel nyílik fel a külvilág felé, ezzel oldva monumentalitását. A nagy felületeket a homlokzati burkolat osztása oldja, mely átfordul a tetőfelületre is. Az anyagszerű megjelenés érdekében a kerthelyiség kerítése, a gazdasági bejáratok és a kémény kialakítása is mind tömegbe illeszkedő módon lettek megtervezve. Mind a homlokzaton, mind a tetőfelületen barna színű PREFA Siding alumínium szalagos burkolat kerülhet alkalmazásra, mely kiválóan alkalmas a különböző rendeltetésű mögöttes szerkezetek azonos megjelenésének biztosítására, legyen az könnyűszerkezetes féltető, kerítés, vasbeton szerkezetű fal, koporsófödém vagy akár ajtó.

Különdíjasok:
1.) A pályázó neve: Havanecz Márk
Az épület megnevezése: Esélyszálló és foglalkoztató intézmény, Pécs

2.) A pályázó neve: Tóth Levente
Az épület megnevezése: „RANDOM” művészeti alkotás a PTE Science Building „A épületében”, Pécs
A cikk az alábbi címen érhető el az interneten:
http://www.archicentrum.hu/index.php?h=7&a=2695