Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2021.03.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is

Bemutatjuk - 2017-09-07 12:59:14


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Tíz évvel ezelőtt még csak a külföldi hírekből szembesültek a magyarok azzal, hogy milyen pusztításra képes a hirtelen feltámadó, lakott településre lecsapó nagy erejű vihar, amivel érkezik a tetőt letaroló szél, és az utcákon hömpölygő árvíz. Ma már az extrém időjárási viszonyok idehaza sem ismeretlenek. Sőt a hosszú távú előrejelzések alapján egyre szélsőségesebb meteorológiai jelenségekhez kell majd hozzászoknunk. Beszédes adat, hogy a Magyar Biztosítók Szövetségének jelentése szerint 2010 és 2016 között, a májusi-augusztusi időszakokra vetítve közel egymillió viharkárt térítettek meg a biztosítók több mint 73 milliárd forintértékben. Ez a szám azért is megdöbbentő, mert Magyarországon mintegy 4,4 millió lakóépületet tartanak nyilván, és ezek közül minden negyedikben keletkezett sérülés a viharok miatt az elmúlt hat évben. Az idei nyár sem lógott ki a sorból. Augusztusig országszerte mintegy százezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz a több milliárd forintot elérő viharkárokról. Ahogy eddig is, most is a legnagyobb veszélyben a házak tetőzetei voltak. Emiatt is javasolja azt a svédacélból készülő tetőket és csarnokokat gyártó Swedsteel-Metecno vezetője, hogy a tulajdonosok szakemberek megbízásával mérjék fel a tetőzet vihar utáni állapotát, és mielőbb végeztessék el rajta a javításokat, vagy a tető cseréjét annak érdekében, hogy az még évekig ellenállónak bizonyuljon a növekvő UV-B sugárzással és hőhatásokkal, a rendkívüli széllökésekkel, a jégverésekkel, vagy éppen a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esővel szemben.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a tető tartósságát együttesen három tényező határozza meg: a kiválasztott tetőfedő termék minősége (ami függ az alkalmazott alapanyag jellemzőitől és a gyártástechnológiától), a megfelelő műszaki tervezés, valamint a szerelés színvonala.
„ Egy alacsony minőséggel, kis anyagvastagsággal rendelkező terméknél a töredékére redukálódhat a várható élettartam. Már egy hevesebb vihar is tönkre teheti a kis terhelést elbíró burkolatot, ezért mindenképpen jobb minőségű tetőfedő anyagokat ajánlott használni az otthonunk biztonsága érdekében.” – hangsúlyozta Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója. Hozzátette továbbá azt is, azért, hogy a tető tartósan a helyén maradjon még szélsőséges időjárási körülmények között is, a szereléshez felhasznált kötőelemek minőségére és pontos darabszámára is oda kell figyelni, mert hiába a minőségi burkolat, ha az nincs szakszerűen felrakva, felszerelve, akkor az ingatlan ugyanúgy veszélyben van, mint amikor gyenge színvonalú tetőtermékkel fedik be a házat.

Alyyan Nabeel szerint az extrém erejű viharok elvonulása után mielőbb szakemberrel kell felméretni azt, hogy a tetőszerkezet mennyire sérült és milyen terhelést képes elbírni. Ezek szemrevételezése, vizsgálata után lehet határozni arról, hogy a tetőn javítást, felújítást, vagy esetleg teljes cserét kell-e végrehajtani. Utóbbiak esetében a hagyományos kerámia- és betoncserepek mellett érdemes az idehaza egyre népszerűbbé váló cserepeslemezes megoldásokat is számba venni. Kiváltképp azért, mert ezek tömege töredéke, mindössze 10-15 százaléka a hagyományos cserepek önsúlyának, ami mindenképpen számottevő a tetőszerkezet teherbírásának figyelembevételekor. További előnye a nagytáblás szerelési technológia, aminek köszönhetően sokkal gyorsabban lehet a tetőt biztonságossá tenni, mint kiselemes, pikkelyes fedések esetén. Ugyanakkor ennél a terméknél sem mindegy, hogy melyiket választjuk. Jó tudni, hogy az esetükben a nagyobb lemezvastagság jobb teherviselő képességgel párosul. A várható élettartam szempontjából pedig a horganyréteg vastagsága az irányadó, mert ez biztosítja a korrózió elleni védelmet.

Magyarországon azonban a horganyrétegre nincs minimumkövetelmény megállapítva, ezért a Swedsteel-Metecno-nál a szigorúnak tekinthető vonatkozó svéd szabvány előírásokat veszik alapul, ami 275 gramm/m2 mennyiségű horganyrétegezést ír elő a poliészter színbevonat alatt, amely megfelel kb. 20-20 mikron kétoldali cinkrétegnek. Ezen túlmenően, a vállalatnál a svédországi időjárási körülményeket és tapasztalatokat is figyelembevevő, legkorszerűbb gyártástechnológiával állítják elő a tetőfedő termékeket, ami gyakorlati szempontból azt eredményezi, hogy késztermékek egyebek mellett a több méteres hótakaró súlyát, illetve az özönvízszerű esők okozta többletterhelést is biztonsággal, károsodás nélkül elviselik.


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2021. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest