Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A bélapátfalvi vasbeton silók bontása

Bemutatjuk - 2003-10-17 16:22:30


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A bélapátfalvi cementgyár bezárása után a területen található építményeket elbontják. A masszív vasbetonszerkezetek egy részét ipari robbantással távolítják el. A Magyar Építő Fórum a helyszínen járt az egyik 85 méter magasságú vasbeton siló robbantásakor.

A vasbeton silók bontása

A bélapátfalvi cementgyár 2000 szeptemberében zárta be kapuit. A volt üzem hasznosítására alapított Bélkő Területfejlesztési Közhasznú Társaság ajándékba kapta a másfélmilliárd értékű ingatlant azzal a céllal, hogy a cementgyár helyén ipari parkot létesítsenek, ahol az idetelepült vállalkozások munkát biztosítanak a környéken élőknek. (A gyár bezárásakor körülbelül 300 embernek szűnt meg a munkaviszonya.) Az üzemen kívüli építményeket elbontják, ezek helyén hamarosan újakat létesítenek. A bontási, tereprendezési és rekultivációs feladatokat ez év június végéig kell befejezni.
Az építmények vasbeton szerkezetűek, ezek között található az a 14 betonsiló is, amelyek a nagy építménymagasságaik miatt csak robbantással távolíthatóak el. A bontási munkák nagy részét a miskolci székhelyű Detonet Kft. munkatársai végzik, akik már jelentős tapasztalattal rendelkeznek az ipari és bányászati robbantások terén. A cementgyártáshoz kapcsolódó épületek bontási munkái tavaly novemberében kezdődtek. A cementgyártó technológiai vonalon ez összességében 50 ezer köbméter vasbeton és 10 ezer tonna technológiai acélberendezés eltávolítását jelentette.

Robbantás előtt bontás

A bontási folyamat minden esetben a belső bontási munkálatokkal kezdődik. Ezt követően a magas szerkezeteket felrobbantják, és a földön hidraulikus bontókalapácsok segítségével szétdarabolják a szerkezeteket. A különböző anyagok szétválogatása után az aprított törmeléket útépítéshez, az acélelemeket a kohászatnak értékesítik.
A Magyar Építő Fórum egy 85 méter magas vasbeton siló robbantásánál volt jelen. Ez egy 20 méter átmérőjű hengeres építmény, amelynek falvastagsága alul 80 centiméter, felfelé haladva fokozatosan 45 centiméterre csökken. A silóban mindössze két vasbeton födém található, az első körülbelül 70 méter magasságában, a második pedig maga a zárófödém. Az egymás mellett álló négy torony alatt egy 6,5 méter vastagságú 77x55 m-es lemezalap található. A vasbeton monstrum falai hálós vasalásúak, amelyek egymással párhuzamosan négy-hat sorban helyezkednek el. Ez meglehetősen megnehezítette az előkészítési munkákat, illetve a töltetek furatainak elkészítését.
A silókat egyesével robbantják fel, hiszen a területen megmaradó objektumok és a főút közelsége miatt a vasbeton tornyot egy meghatározott irányba kellett ledönteni a talpáról.

Favágás ez is...

Meglepő módon a ''siló-robbantás'' leginkább a favágáshoz hasonlítható, állítja dr. Földesi János, a Detonet Kft. ügyvezető igazgatója. Mindkét esetben az anyag megfelelő oldalán történő keresztmetszet-gyengítése a biztosíték arra, hogy az épület vagy a fa jó irányban dől el. Mint ahogy a favágók éket vágnak a fába, a bontásnál ugyanúgy el kell távolítani a vasbeton szerkezet egy részét. A mostani silónál a kerület körülbelül harminc százalékán, öt-hat méter magasságban gyengítették a vasbetont. A felmenő szerkezetekben négy, helyenként hat sorban elhelyezkedő hálós vasalás miatt a robbanóanyag számára kialakított 135 darab furatot csak a sugárirányra merőlegesen, a hálóvasak közé lehetett befúrni.
Robbanóanyagként paxitot használtak, ami trinitro-toluollal hatékonyabbá tett ammónium-nitrát alapú ipari robbanóanyag. Ebben az esetben az egy - másfél méter mélységű, vízszintesen kialakított furatok mindegyikében 800 grammnyi töltetet helyeztek el, amelyeket egy-egy elektromos gyutacs hoz működésbe. Ez összesen 108 kilogramm robbantóanyagot jelent, ami egyszerre robban fel, és végez a 2300 m3-nyi vasbeton toronnyal.

Dől a ...

A robbantást a munkaterület és a főút lezárása, illetve kiürítése, és a robbantási kör elektromos hálózatának ellenőrzése előzi meg. Az ellenállás mérésével ellenőrizhető, hogy az elektromos hálózata nem sérült-e meg. Maga a robbantás az összes munkafázis közül a legrövidebb, mindösszesen öt-hat másodpercig tart. Ennyi idő szükséges a 85 méteres vasbeton torony ''földet éréshez''.
A robbantás maradványainak eltávolítása után a legtöbb fejtörést az alap elbontása okozza. A silók befogott szerkezetként működnek, így tetemes részük a föld alatt rejlik. Ennek csupán egy részét kell elbontani, de még így is ez a legküzdelmesebb feladat. Az erőteljesen bevasalt részen a munkások centiről-centire küzdenek meg a vasbetonnal.Forrás: Magyar Építő Fórum


A rovat további cikkei

Nagydíjat ért a Murexin hazai fejlesztése
Jelentős tetőkárokkal búcsúzott az idei nyár is
A Várépítő pályázat idei 16 nyertese közül elsőként a Tác-i Integrált Autista Gyermekeket Foglalkoztató Ház tetője szépült meg
EQUITONE szálcement homlokzatok az építészetben Pályázat építészek és építészhallgatók számára
Megjelent az Építési Piaci Prognózis 2017 idei frissítése
Csendes pihenő?
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest