Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.10.28.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Felemás kilátások az építőiparban

Szakmai szervezetek - 2015-06-11 15:39:50


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az idei évben az építőipari termelésünk elérheti a tavalyi szintet, ugyanakkor az év második felében lassulás valószínűsíthető. Ezen segíthetnek ugyanakkor az elmúlt években elhalasztott lakóingatlanokat érintő beruházások. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) Építőipari találkozóján többek között részt vett Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke és Dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár is. Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy láthatóak pozitív fejlemények a magyar építőiparban, különösen a lakásépítések terén, melyek okot adhatnak a bizakodásra. A kerekasztal beszélgetésen részt vett még Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont igazgatója, és Olgyay-Szabó Attila, pályázati tanácsadó is.

Dr. Lenner Áron Márk belgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszédében elmondta: „22 hónapja tart a növekedés a szektorban, ami már egyértelműen trendszerűnek tekinthető. 2013 óta magunk mögött tudtunk egy negatív 6-7 éves periódust, mely során valamivel több, mint a felére zsugorodott az építőipari teljesítményünk. Azért is fontos az építőipar helyzete, mert egyrészt nagy multiplikátor hatása van, másrészt hatalmas kihatással rendelkezik a nemzetgazdaság munkaerő-piaci helyzetére is. Az utóbbi időszak kétszámjegyű növekedése köszönhető az alacsony bázisnak, az uniós források kifizetésének és az eddig elhalasztott beruházások megindulásának. Elsősorban a most látható pozitív folyamatot a mélyépítés, az infrastruktúra-fejlesztés generálja, de a lakásépítésekben is látható a fejlődés, hiszen 2014-ben már 15%-os növekedést láthattunk ebben a szektorban is. Az uniós forrásokra rátérve, 2014-2020 közötti időszakban 3474 milliárd forintnyi pályázati összeg juthat építésre. Fontos pozitívum még az állami szabályozás oldaláról a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) működése, mely elsősorban a lánctartozások ellen jött létre, és egyre komolyabb szerepe van abban, hogy a lánctartozások felszámolását fojtassuk, erősítsük a bizalmat az építőiparban.

Az elmúlt években a hazai építőiparban számos pozitív fejlemény volt megfigyelhető. Ezek közül Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke beszédében a következőket emelete ki: „Az elmúlt két évben fejlődésnek indult az építőipar, elsősorban az uniós fejlesztések hatásának köszönhetően. Hazai szinten meg kell említenünk az MNB Növekedési Hitelprogramját, melynek keretében több mint 1.000 milliárd forint alacsony kamatú hitel került kihelyezésre, ami természetesen nem csak az építőipar számára volt hatalmas segítség. Ráadásul a remélhetőleg hosszútávon is fenntartható alacsony alapkamat szintén komolyan támogatja gazdaságunk gyorsulását. A harmadik fontos elem pedig a lakásvásárlások elhalasztása az elmúlt 6-7 évben: a válság előtti utolsó „békeévekben” nagyságrendileg 8-10.000 új lakás épült, az elmúlt időszakban viszont 2.000 körül stagnált ez a szám. Örömmel látjuk, hogy 2014-ben és 2015-ben az új lakások építése is egyértelműen növekedésnek indult. Erre utal az is, hogy az idei év első három hónapjában kiadott közel 2.400 új lakásépítési engedély 44%-os emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint „az idei évben megismételhető a 2.100 milliárd feletti eredmény az építőiparban, ugyanakkor az állami és az önkormányzati megrendelések csökkenésétől tartani lehet. Emiatt a múlt évi számokhoz viszonyítva az év második felében már akár rosszabb mutatókat is tapasztalhatunk. Mindez elsősorban a lakossági szektor miatt lehetséges: egyrészt a devizasokkot még sokan nem heverték ki, és a 6-7 éve halogatott beruházások, elsősorban a pénzügyi háttér kidolgozatlansága miatt, a bíztató jelek ellenére is megjósolhatatlan, mikor indulnak meg nagyobb számban. Az MNB ugyanakkor sokat tesz annak érdekében, hogy a piaci kamatszintek csökkenjenek, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig az ÁFA- mérsékléssel tehetne hozzá a lakásépítések dinamikájának növeléséhez. Ha ez a két dolog a helyére kerül, pozitív kilátásaink lehetnek a jövőben. A legjobb esetben a kormányzati ciklus végére 15-18.000 új lakás építését tűzhetjük majd ki reálisan célul.

Az MGYOSZ által rendezett kerekasztal beszélgetésen fontos téma volt a szakképzés fejlesztése, a duális képzési rendszerek erősítése, melynek segítségével a piaci igényeknek megfelelő munkaerő állhat majd a az építőipari vállalatok rendelkezésére. A külföldi beruházók nagyobb arányú bevonzása, az állami beruházások szintjének fenntartása, az építési célú közbeszerzések újraszabályozásának kérdése, valamint az engedélyezési eljárások egyszerűsítése segíthet a hazai építőipar fejlődésében az eseményen résztvevők egyöntetű véleménye szerint.


AZ MGYOSZ-ról:
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.

A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 35 ország 41 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 120 millió embernek ad munkát az Unióban.


A rovat további cikkei

Elkészült a Nemzeti Építészetpolitika
Többpárti konszenzus szükséges a lakásügyben
Nincs változás: még mindig százéves mélyponton a lakásépítések
Szükség van minőségi, energiahatékony lakások építésére
Felemás kilátások az építőiparban
Több európai országhoz hasonlóan kedvezményes áfakulcsot kér a hazai lakáságazat
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest